Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Totes les notícies Urbanisme Enllumenat públic
Enllumenat públic
Urbanisme
divendres, 27 de febrer de 2015 13:31

L’ajuntament de La Roca del Vallès adjudica el nou contracte d'enllumenat públic

S'espera aconseguir un estalvi del 81% en el consum 
La inversió, d'1'5 MEUR, serà la més important del mandat.
El Ple municipal ha aprovat aquest dijous 26 de febrer l'adjudicació del contracte del servei energètic i manteniment integral de l'enllumenat públic.
 
La licitació ha tingut un nivell de competitivitat important amb la presentació d’ofertes de tres empreses, entre les quals hi ha algunes de les més importants del sector, les quals havien quedat empatades en tots els aspectes tècnics i econòmics de la licitació, en ofertar totes elles, els màxims sol•licitats.
 
Durant el procés, ha calgut acudir als Plecs Generals de Contractació per tal de determinar el primer criteri de desempat, consistent en sol•licitar a les empreses licitadores el número de treballadors amb discapacitats en plantilla, que ha de ser superior al 2%, la qual cosa ha alentit el procés d’adjudicació que s’havia previst pel mes d’octubre de 2014.
 
Finalment ha resultat adjudicatària l’empresa Rubatec que ha acreditat disposar de més del 2% de treballadors amb discapacitats en plantilla, i ser també la que acumula el major percentatge de treballadors amb discapacitats, incloent mesures alternatives i de subcontractació.
 
L’alcalde ha agraït a l’empresa Sece els serveis prestats durant 15 anys al municipi de La Roca, i ha agraït la oferta presentada que ha estat a l’alçada de les altres dues.
 
La inversió prevista és de 1.459.027,37 euros, (la més alta d’aquest mandat), i la seva amortització s’aconsegueix amb l’estalvi generat, durant un termini de 15 anys, que serà la durada del nou contracte.
 
Amb aquesta actuació, l’ajuntament de la Roca del Vallès aconsegueix mantenir la partida pressupostària actualment destinada a consum elèctric a la via pública, que és de 250.000 €/any, destinant 76.700 € al consum futur, i 173.300 € a amortitzar la inversió, amb l’estalvi aconseguit.
 
L'empresa adjudicatària farà una inversió inicial d’1'5 milions en els primers sis mesos del contracte, en mesures per aconseguir un estalvi en el consum energètic anual, que arribarà a un 81%.
 
Les mesures d’estalvi se centraran en actuacions sobre làmpades, lluminàries i sistemes d’encesa i de regulació, amb la finalitat d’acomplir les normatives d’eficiència i de contaminació lumínica. Aquest estalvi es destinarà a amortitzar la inversió i a fer rendible l’actuació.
 
D’aquesta manera el municipi de la Roca estalviarà consum elèctric gràcies a la total renovació de l’enllumenat públic. Se substituiran el total dels 4.221 punts de llum de l’enllumenat públic, per altres de tecnologies de major eficiència energètica que majoritàriament seran amb sistemes a base de LEDs.
 
Les noves lluminàries seran de llum blanca, molt més contrastada en l’espectre visible, la qual cosa permetrà també millorar a les nits la qualitat de l’espai públic urbà, i la seva seguretat.
 
L'alcalde de la Roca, Rafael Ros, ha recordat que la inversió d'1'5 milions d'euros «serà la més important del mandat i la podem fer perquè l'autofinançarem amb l'estalvi de consum energètic».
 
La Regidoria d’Espai Urbà va iniciar la campanya de reducció del consum d’energia elèctrica l’any 2012 amb la introducció d’unes primeres mesures d’eficiència i estalvi en l’enllumenat públic com, per una banda, la desconnexió de punts de llum a partir de certa hora, en certes vies i en determinades circumstàncies, i per altra l’apagada selectiva en alguns sectors.
 
Amb l’apagada selectiva l’ajuntament de la Roca del Vallès, havia aconseguit estalviar 90.000 € l’any 2012, amb un 40% de llums apagats, i 72.000 € l’any 2013, amb un 22% de llums apagats.
 
En definitiva, aquesta actuació suposa una millora considerable, i la modernització de tot l’enllumenat públic urbà, amb uns beneficis ambientals i econòmics pel municipi de la Roca, i la reducció de la contaminació lumínica, i la protecció del firmament, ajustant els nivells, passant a un model molt més sostenible i responsable.
 
Permetrà tornar a disposar de tot l’enllumenat públic en servei, sense deixar d’estalviar.
 
Amb el suport i assessorament de la Diputació de Barcelona
 
Els treballs previs per a poder començar el procés de licitació de la nova contracta de manteniment i renovació de l’enllumenat públic urbà s’ha fet sota la supervisió i tutela dels serveis de la Oficina Tècnica del Canvi Climàtic de la Diputació de Barcelona, que han subvencionat amb 14.400 € el cost de redacció de l’auditoria lumínica i de redacció del plecs tècnics de licitació.
 
L’objectiu és que el municipi acabi tenint un sistema d’enllumenat de baix consum i mínima contaminació lumínica. S’ajusta l’enllumenat públic actual al Reglament d’eficiència energètica en instal•lacions d’enllumenat públic (BOE 279 de 19/11/2008). El projecte s'emmarca en el pla d’acció per a les energies sostenibles (PAES) –inclòs en el pacte d’alcaldes–, programa europeu que impulsa la Diputació de Barcelona per a l’estalvi d’energia, la millora de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.
 
Segons l’alcalde, Rafael Ros, “aquest nou model està pensat en un compromís amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic i ens converteix en un referent en el compromís mediambiental. A part, suposarà una estalvi anual. És evident que amb la renovació del servei aprofitem per modernitzar-nos, oferint el millor servei als ciutadans”.