Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Actualidad

en tu correo
Envianos tu correo electrónico para estar informado de las noticias y actividades de La Roca
Vivo en la Roca Noticias Manifest del dia internacional de les dones
Manifest del dia internacional de les dones
Jueves, 08 de Marzo de 2018 00:00
No hay traducciones disponibles.

 

Manifest llegit ahir i avui a les escales de l'Ajuntament 


 

 

Avui de nou, com ho anem fent cada 8 de març, alcem les nostres veus per reivindicar la igualtat efectiva entre homes i dones perquè els nostres drets socials, polítics i econòmics són innegociables.

Les dones, des de les vostres diversitats, sou més de la meitat de la població mundial i cal que formeu part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments. Cal que el vostre dret a la participació social i política sigui una prioritat.

En ple S.XXI, les últimes notícies ens transporten a principis del S.XX. Quan els governants, les persones responsables de legislar, no són conscients ni tenen cap mena d’intenció d’actuar en relació a la diferència real i existent entre el sou, per la mateixa feina, de les dones respecte als homes. Quan es creu que “això no és important” o quan es manifesta que “en això nosaltres no ens hi posem” és quan la societat, el poble, les dones i els homes, ens hem de rebel·lar, posar -nos de peu i dir “NO, aquesta no és la societat on vull viure. NO, aquestes no són les decisions que ha de prendre el govern”. És el que es diu la bretxa salarial, la diferència de sou entre els homes i les dones per la mateixa feina. És una forma més de violència envers les dones. La violència econòmica.

Els feminismes han anat assolint protagonisme i força en àmbits de la vida social, política, econòmica i cultural, nivells que cal mantenir i enfortir. Un bon exemple en són el món de la creació cultural i el món educatiu, on la urgent necessitat de superar els esquemes patriarcals en la transmissió de valors és ja difícilment qüestionable.

Alhora, els feminismes també han entrat als ajuntaments, reconeixent que la justícia de gènere i els drets de les dones són un element estructural en tota política pública que persegueixi un món, un país, un territori o unes ciutats cohesionades i inclusives.

I tot això està passant després de dècades de lluites, en les que les dones ens heu trobat i reconegut en espais diversos de participació. Ho heu fet establint relacions i xarxes, evidenciant els conflictes i les diferències, construint espais i accions per atendre les necessitats de les dones en la seva pluralitat i la lluita pels seus drets.

El més revolucionari és que totes aquestes aportacions han demostrat que la transformació del sistema patriarcal té un impacte per a tota la societat. Trenca amb la mirada única, androcèntrica i heteronormativa del món, que no només no respon a la realitat, sinó que té impactes nocius en la vida de milions de persones, no només en les de les dones.

Per això aquest 8 de març reivindiquem la sororitat com a instrument polític de gènere, i a través del que les dones han teixit aliances al llarg de la història.

Aliances per transformar, transgredir, redefinir, qüestionar, articular, enfortir, apoderar, més enllà d’orígens i fronteres.

Des del món local volem fer visibles les articulacions i aliances entre dones en diferents camps de l’associacionisme, la cultura, l’economia, la cura o la política. Aliances, del nostre entorn més pròxim i de tot el món, que posen encara més en evidència les arrels patriarcals de fenòmens com les desigualtats en els treballs, l’exigència de posar la cura al centre de les polítiques i de redistribuir l’accés a la riquesa i als recursos, base de la Vaga i mobilitzacions de dones d’enguany, de la que ens sentim partícips.
C
ontinuem defensant amb fermesa el nostre compromís en el suport i desenvolupament de les polítiques de gènere en el món municipal i en una major representativitat política de les dones. Una participació pública que es basi en la sororitat i en lideratges que democratitzin les relacions, els espais de participació i d’incidència, que facin els nostres pobles i ciutats FEMINISTES.

Per això des del món municipal donem suport a les reivindicacions de la Vaga Feminista. Una vaga que tal i com diu el Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) “va més enllà del que s’identifica com atur laboral, perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida”. Per això hi donem suport i us animem a participar activament a les aturades i mobilitzacions previstes per demà.

Una vaga en la que cridem a reflexionar col·lectivament què poden fer tots i cadascun dels homes per canviar una situació sobre la qual ja s'haurien d'haver manifestat contraris.

Formem part d'un procés de transformació radical de la societat, de la cultura, de l'economia, de les relacions. Volem que ocupeu l'espai públic, reapropiar-vos de la decisió sobre el vostre cos i la vostra vida, i reafirmar la força política de les dones.

Aquest és el gran repte que tenim al davant, i l’hem d’assolir amb la col·laboració i la complicitat de totes les institucions, agents socials i de les dones i els homes dels nostres pobles i ciutats, perquè només així podrem fer-ho realitat.