Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Cultura Any Europeu del PatrimonI Cultural 2018
Any Europeu del PatrimonI Cultural 2018
 

Adhesió de l'Ajuntament de la Roca del Vallès a l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018

 

La Unió Europea dedicarà l'any 2018 per celebrar l'Any Europeu del Patrimoni Cultural amb l'objectiu de donar a conèixer el potencial de tota la riquesa cultural d'Europa, un patrimoni format per tota l'herència rebuda ja sigui material, immaterial o digital.
 
Aquesta commemoració va ser aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat. 
 
L’Ajuntament de la Roca del Vallès té la voluntat de seguir vetllant per la salvaguarda, estudi i difusió del patrimoni cultural així com defensar els drets culturals dels individus, com a part indissociable dels drets humans. 
 
A tenor de la implicació que el Consistori mostra envers el patrimoni cultural i aprofitant que l’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès arriba al seu 20è aniversari, el Ple de l’Ajuntament de la Roca del Vallès, en sessió de data 29 de març de 2018, va aprovar, per unanimitat, l’aprovació de l’adhesió a l’ANY EUROPEU DE PATRIMONI CULTURAL 2018. 
 
Al text s’exposa que “el patrimoni cultural és el teixit de les nostres vides i societats”, ja que “envolta els edificis dels nostres pobles i ciutats, i s’expressa a través de l’arquitectura, els paisatges naturals i jaciments arqueològics”. Un patrimoni cultural que “ha estat forjat al llarg dels segles per la interacció entre les expressions culturals de les diverses civilitzacions que han poblat Europa”. 
Els principals objectius d’aquest Any Europeu són els següents:
  1. Fomentar la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social;
  2. Posar en relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural als sectors culturals i creatius i al desenvolupament local i regional;
  3. Fer èmfasi en el paper del patrimoni cultural en les relacions exteriors de la Unió Europea inclosa la prevenció de conflictes, la reconciliació després dels conflictes i la reconstrucció del patrimoni cultural destruït. 
 
Des de l’Ajuntament de la Roca del Vallès es realitzaran accions i activitats per celebrar el patrimoni cultural català i s’animarà a tota la ciutadania a explorar aquesta riquesa i diversitat patrimonial per comprendre i protegir el seu valor únic. Per reforçar aquesta celebració, el servei de Cultura aplega, en aquest web commemoratiu, l’agenda d’actes i activitats que se celebraran arreu de Catalunya.
Algunes de les activitats que es proposen des del servei de Cultura de l’Ajuntament de la Roca del Vallès són les que esdevinguin de l’Arxiu de la Memòria Popular, com pot ser el Premi Romà Planas i Miró de memorials populars i la celebració de les 4es Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic, organitzades conjuntament amb la Direcció General de Patrimoni Etnològic de la Generalitat de Catalunya, que acollirà el nostre municipi durant els dies 9 i 10 de novembre de 2018, i que enguany giraran a l’entorn del Memorialisme Popular. 
Així doncs, la Roca del Vallès obtindrà, de forma simbòlica, aquest 2018 la capitalitat de la memòria popular, oferint un any ple d’activitats relacionades amb aquestes celebracions culturals i que tindrà el seu punt àlgid durant el mes de novembre, amb el següent calendari:
 
  • 9 i 10 de novembre: 4es Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic;
  • 24 de novembre: gala de lliurament del 20è Premi Romà Planas i Miró de memorials populars;
  • 25 de novembre: 12è aniversari de l’agermanament amb Pieve Santo Stefano (Itàlia);
  • 27 de novembre: 20è aniversari de la inauguració de l’Arxiu de la Memòria Popular; i
  • Del 30 de novembre al 2 de desembre: celebració de les festes patronals de Sant Sadurní, amb la recuperació històrica del nom “Festa Major de les cols”. Celebració de la 4a edició de la Fira de la Col.