Altres punts destacats van ser la creació d’una plaça de gerència, l’anunci d’adquisició d'immobles per part de l’Ajuntament, i la constitució de la Comissió de Patrimoni
L'Ajuntament de la Roca del Vallès va celebrar el darrer Ple Ordinari Municipal el 9 de novembre a la Sala de Plens de l'Ajuntament. El punt més destacat va ser la modificació de les ordenances fiscals per a l'any 2024. Les ordenances fiscals són la normativa reguladora dels impostos, taxes i preus públics municipals necessaris per al sosteniment de la despesa pública. Estableixen el règim general de gestió, liquidació, inspecció i recaptació; regulen, entre altres qüestions, el tipus de gravamen, exempcions, bonificacions o període impositiu.
La taxa pel subministrament d'aigua potable augmentarà un 50%, en les seves tarifes, això suposarà 4,97 € a les llars que es mantenen en el consum mínim del tramat 1. Per altra banda, la taxa per la prestació dels serveis de recollida, tractament i eliminació d’escombraries i altres residus s’incrementarà un 15%, ja que al 2025 Europa exigirà que la ciutadania pagui la totalitat del cost del servei, i actualment el preu que paga cada contribuent està un 28% per sota. Així mateix, aquesta taxa podrà fraccionar-se en quatre rebuts. També pujaran en un 15% les quotes i preus públics (lloguers d’espais, entrenaments personals, cursets de natació...) del Centre Esportiu Municipal (CEM).
A l’últim Ple es va aprovar crear el lloc de treball de gerència. Es tracta d’un dels primers objectius que s’ha marcat el govern per al mandat 2023-2027. L’equip de Govern va arribar a un acord amb una part de l’oposició per crear aquesta plaça, no com a càrrec de confiança, sinó com a personal directiu. Un cop creada, pròximament es convocarà un procés de selecció públic per escollir el o la gerent.
Les funcions seran, entre d’altres, efectuar el seguiment de les polítiques públiques i la planificació estratègica a seguir per dur a terme les directrius de l’equip de govern; assessorar l’alcaldia i el govern, col·laborar en l’elaboració i seguiment del pressupost municipal, i coordinar l'avaluació i revisió de tots els serveis municipals. Les persones aspirants a la feina de gerència de l’Ajuntament de la Roca del Vallès han de tenir títol universitari de Grau, Enginyer, Arquitecte, Llicenciat o equivalent, i estaran dins del subgrup A1.
En la sessió plenària de novembre també es va anunciar que l’Ajuntament convocarà un concurs públic per comprar diferents immobles situats a la Roca del Vallès. El consistori invertirà 2 milions d’euros per adquirir fins a 5 habitatges, 2 locals i una nau. Els habitatges es destinaran a ús social i poden estar situats a la Roca centre, Santa Agnès o la Torreta. En segon lloc, l’Ajuntament té interès en comprar dos locals, només a la Roca centre, per destinar-los a serveis de l'Ajuntament. Per últim, es vol comprar una nau, en tot el terme municipal, per a usos de l’Ajuntament i de la Brigada municipal.
Al Ple també es va decidir qui formarà part de la Comissió Tècnica Municipal de Patrimoni i les seves retribucions. La Comissió de Patrimoni està formada per un representat de cada grup municipal, l'arquitecta especialitzada en patrimoni Marta Urbiola, l’arqueòleg Iñaki Moreno, i sis representants de les entitats culturals i de grups professionals, que són: Santi Blasco, Jordi Indiano, Marta Camps, Jordi Altamira, Mossèn Rodolf Puigdollers i Laura Venturas. La Comissió de Patrimoni s’encarrega d’elaborar informes previs a la concessió de llicències d’obres, d’ús, activitats o qualsevol altre acte reglat en els elements del Catàleg de patrimoni i els seus entorns, així com d’estudiar la conveniència d’incloure o excloure elements al Catàleg.
En el darrer Ple, a més, es va aprovar la xifra oficial de població. La Roca del Vallès, a data 1 de gener de 2023, tenia 10.933 habitants. La població del municipi ha augmentat en 157 persones, el que suposa un increment de l’1,5% respecte l’any passat, ja que la població l’1 de gener de 2022 era de 10.776 persones.
Amb l’aprovació plenària, l’Ajuntament finalitzarà amb l'empresa RUBATEC el contracte de manteniment de l’enllumenat municipal. L'enllumenat de la Roca del Vallès necessita grans inversions per adaptar-se a les necessitats actuals, i el contracte actual no pot assumir aquesta transformació, de manera que l’empresa rebrà 139.000 euros pel canvi dels llums dels camps de futbol, que es van modernitzar a tecnologia LED l’any 2019, abans d’acabar la relació amb el consistori. El municipi necessita una inversió de prop de 5 milions d’euros per posar al dia tot el sistema d’enllumenat. Paral.lelament es contractarà un nou proveïdor pel servei de manteniment de l’enllumenat.
Els regidors i regidores també van votar a favor d’incoar un expedient per revaluar el preu del contracte de la neteja dels equipaments municipals, que va estar vigent del 2015 al 2021. Es farà un expedient de revisió d’ofici dels costos, perquè es tracta d’un servei imprescindible i que s’ha de donar de manera forçosa.
En el plenari de novembre també es va aprovar:
Recordem que el dimarts 12 de desembre tindrà lloc la primera audiència pública de la història de la Roca del Vallès, un espai de participació ciutadana directa en què el govern municipal debatrà presencialment amb veïns i veïnes del municipi sobre accions i projectes que l’Ajuntament està tirant endavant o bé té previst realitzar en el futur. La sessió tindrà un caràcter obert, però per tal de participar-hi es recomana reservar plaça prèviament trucant al Centre Cultural La Roca (938 42 44 61).
El següent Ple ordinari serà l’11 de gener, a les 20 h, a la Sala de Plens. Recordem que les sessions plenàries ordinàries tenen lloc el segon dijous, no festiu, dels mesos senars.