L'alumnat, l'alcaldessa Marta Pujol, la regidora d'Ensenyament Raquel Vilardebó, i la directora del centre educatiu Marga Canet, van presenciar la descoberta del rètol

">

La plaça Marta Mata ja mostra una placa identificava gràcies a una feina investigació d'alumnes de 5è de l'Escola Mogent

Última revisió 11-04-2025 10:26
10/04/2025

L'alumnat, l'alcaldessa Marta Pujol, la regidora d'Ensenyament Raquel Vilardebó, i la directora del centre educatiu Marga Canet, van presenciar la descoberta del rètol

L'Ajuntament de la Roca del Vallès i l’Escola Mogent van inaugurar la placa que identifica la plaça Marta Mata, en un acte amb la participació de l'alcaldessa, Marta Pujol, la regidora d'Ensenyament, Raquel Vilardebó, la directora de l’Escola Mogent, Marga Canet, i alumnat del centre educatiu, i celebrat el 10 d’abril a la mateixa plaça.

Els alumnes Gabriel i Martina van explicar, al principi de la trobada, que l'alumnat de 5è de Primària de l'Escola Mogent va dur a terme una investigació sobre els noms dels carrers del municipi i van adonar-se que a la Roca del Vallès no hi ha carrers i places amb noms de dones, i que la plaça Marta Mata, on es troba l’escola, no tenia un rètol que la identifiqués. Per aquest motiu, un grup de l’escola va preparar una instància a classe i va anar a l’Ajuntament a presentar-la. Aquell dia, l’alcaldessa va sortir davant l'Ajuntament, on el grup s’havia assegut, i va escoltar les seves demandes, que també inclouen anomenar els nous carrers i places amb noms femenins.

En el seu discurs, l'alcaldessa, Marta Pujol, va assegurar: “Avui, la feina que heu fet i la demanda que vau transmetre a l’Ajuntament es materialitza amb aquesta placa amb el nom de la Marta Mata”. Pujol va recordar que és la primera alcaldessa de la Roca del Vallès i va agrair la feina de l’escola a favor de la igualtat: “Us encoratjo a que, si teniu més demandes, ens vingueu a veure, ens entreu instàncies. Nosaltres les atendrem i de seguida que podem les farem realitat”, va dir al públic, amb majoria d’infants.

La directora de l’Escola Mogent, Marga Canet, va explicar que fa 15 anys el col·legi es va traslladar i que aquesta nova ubicació del municipi encara no tenia nom: “Vam pensar que, com que és la plaça de davant de l’escola, podria tenir el nom d’una persona destacable del món educatiu, i de seguida entre les mestres va sorgir la proposta de posar-li Marta Mata”, va raonar la directora de l’Escola Mogent, que va recordar que l’any vinent Granollers és ciutat educadora, i que se celebra el centenari de la pedagoga. Canet va reivindicar “la normalització dels referents femenins, també entre els noms dels carrers” i va afirmar que l’escola continuarà treballant per la perspectiva de gènere.

Biografia de Marta Mata

Marta Mata va ser pedagoga, diputada i senadora socialista, i presidenta del Consell Escolar de l’Estat. Una dona que va defensar l’educació pública com a eina fonamental per construir una societat millor. Va impulsar la creació del Patronat Municipal de Guarderies de Barcelona, l'any 1979, i també el moviment de ciutats educadores. La seva trajectòria destaca per haver unit educació i política, perquè estava convençuda que l’educació és una responsabilitat col·lectiva i que la renovació pedagògica necessita una actuació política valenta.