La ciutadania està rebent a casa una notificació de l’Oficina del Cens, indicant on li pertoca anar a votar: tant el col·legi com la mesa. Els col·legis electorals estaran oberts de 9 a 20 h.
El diumenge 9 de juny se celebraran les eleccions al Parlament Europeu. La ciutadania està rebent a casa una notificació de l’Oficina del Cens, indicant on li pertoca anar a votar: tant el col·legi com la mesa. Els col·legis electorals estaran oberts de 9 a 20 h.
La consulta al cens electoral es va tancar el 29 d’abril, però es podrà consultar el mateix dia de les eleccions a l'Ajuntament (carrer de Catalunya, 18-24) de 9 a 20 h.
L’Ajuntament planifica els col·legis electorals i les meses que hi haurà perquè la gent pugui votar. Són:
També hi ha la possibilitat de votar per correu. S’ha de fer una sol·licitud al web de Correus o presencialment a l’oficina (Rambla Mestre Jaume Torrents, 53). Si es fa per via telemàtica, caldrà instal·lar-se un certificat digital. El termini per sol·licitar el vot és el 30 de maig, i el límit per lliurar el vot a Correus és el 6 de juny. Una vegada l’oficina admet la sol·licitud de vot, ja no es pot votar de forma presencial a la mesa.
Cada mesa es constitueix amb una persona que fa la funció de presidència, i dues que fan la funció de vocals. Entren en aquest sorteig totes les persones amb dret a vot, i segons el seu nivell d’estudis poden optar a presidir la mesa o a ser-ne vocal. De cada mesa es trien nou persones (una titular i dues suplents per cada càrrec). Les persones escollides seran notificades la setmana següent al seu domicili, i se’ls farà arribar un manual amb tota la informació. L’Ajuntament també organitzarà una reunió informativa on es resoldran tots els dubtes.
A les meses electorals també s’hi poden acreditar fins a dos interventors/es per candidatura. Aquestes persones són representants dels partits polítics, i la seva funció és de control que l’activitat en la seva mesa sigui la correcte. La presidència de la mesa els pot sol·licitar informació i demanar suport per garantir el bon funcionament del procés.
Als col·legis també hi poden haver apoderats/des. Aquestes persones també formen part de partits polítics, i també han de vetllar pel bon funcionament dels comicis, però sense influir en l’activitat a les meses. Els apoderats/des poden informar a la ciutadania que va al col·legi, vetllar per la disponibilitat de paperetes, informar a les autoritats si hi ha irregularitats, etc. Els interventors/es i apoderats/des no poden fer campanya de cap manera.
Fins al dia de les eleccions, els ajuntaments no poden fer comunicacions que puguin ser identificables amb posicionaments polítics o idearis de partits, per garantir la neutralitat de la institució durant el procés. Només es poden fer comunicacions de l’activitat habitual o ja prevista del consistori.
Més informació sobre les eleccions del 9 de juny al web de la Unió Europea