Traspassant murs: del Centre Penitenciari de Joves al CEM

Última revisió 05-06-2024 21:25
05/06/2024

"Quan pinto, em relaxo. M'oblido d'on estic i penso en positiu", comenta un dels interns del Centre Penitenciari de Joves participant en el projecte artístic Traspassant Murs, organitzat per la Fundació Setba. 

Des del 2018, la Fundació Setba ha dut a terme un projecte d’art comunitari en quatre centres educatius de justícia juvenil, transformant artísticament els murs interiors dels centres amb l'objectiu de millorar el benestar dels joves interns. Aquest any, per primera vegada, el projecte s’ha replicat al Centre Penitenciari de Joves, únic a l’Estat, on conviuen joves de 18 a 25 anys. Els professionals del centre destaquen que han detectat una major cohesió de grup, treball en equip, autoregulació i iniciativa entre els joves.

Aquesta iniciativa està dirigida per artistes professionals de renom. Per aquesta nova fase del projecte, la Fundació Setba ha renovat la seva col·laboració amb Tope Rodríguez com a director artístic i, com a assistents, ha tingut els artistes Pep Walls i Madalena Hipòlito. En les últimes edicions han participat artistes com Marcel·lí Antúnez (2018-2020) al CEJJ Can Llupià, Zosen Bandido i Mina Hamada (2020) al CEJJ Els Til·lers, Rice (2021) al CEJJ Montilivi, i Tope (2023) al CEJJ El Segre i al CP de Joves (2024).

A més, des de l'any passat, el projecte ha adquirit una nova dimensió, traspassant els murs del centre penitenciari per continuar-lo en els murs dels municipis on es troben aquests centres. Així, aquest any s’ha signat un acord de col·laboració amb l’Ajuntament de la Roca del Vallès i amb el Casal de la Gent Gran de la Roca. El passat 22 de maig tres dels joves participants van sortir per continuar pintant el mural en el Centre Esportiu Municipal.

"Aquestes col·laboracions són un reflex clar de la voluntat del Centre Penitenciari Quatre Camins i del Centre Penitenciari de Joves de ser una institució més de la Roca del Vallès, participant activament dels actes com la resta d’entitats locals, organitzant fins i tot una Fira d’entitats a l’interior de les vostres instal·lacions. I aquesta col·laboració demostra que la cultura ens salva. Efectivament, la cultura és la nostra via per traspassar, més enllà d’allò material i allò útil. La cultura salva a les persones, estiguin a la presó o en llibertat", ha afirmat l’alcaldessa de la Roca del Vallès, Marta Pujol, durant la cloenda del projecte. 

Acte que també ha estat presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart González; el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó i Montfort; el director general d’afers penitenciaris, Jose Maria Montero; la subdirectora general de Programes de Rehabilitació i Sanitat, Gemma Torres Ferrer i el director del Centre Penitenciari de Joves, Lluís Plaza Duran, per formalitzar la signatura dels joves. Abans de l’acte obert al públic, s’ha realitzat una cerimònia a porta tancada amb tots els participants del projecte i on també ha assistit el subdirector de tractament, Nicolás Barnes. 

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha destacat que el model d’intervenció penitenciària pretén proporcionar les eines necessàries perquè els joves puguin construir-se un futur digne. En aquest sentit, ha emfatitzat el potencial transformador de l’art i com l’exercici d’activitats artístiques millora substancialment la salut mental i l’autoestima de les persones internes a la presó.

Organitzadors i col·laboradors

Aquest esdeveniment és possible gràcies a l'organització de la Fundació Setba, el patrocini de Bizcabar, la col·laboració de Pinturas Lepanto i NBQ Barcelona i amb el suport del Departament de Justícia, Drets i Memòria i l’Ajuntament de la Roca del Vallès.  

Fotografies de Laura Gálvez-Rhein

Reportatge sobre el procés artístic: https://youtu.be/k-BMH6SzGjw