Alerta sanitària pel consum de caça silvestre

Última revisió 23-10-2020 12:31
23/10/2020

La Generalitat adverteix d’un positiu per triquinosi i desaconsella el consum de carn no controlada sanitàriament.

El Departament de Salut ha rebut la notificació d’un cas positiu de triquinosi procedent d’un porc senglar abatut al municipi de Lliçà d’Amunt. Atès que l’existència d’animals infestats suposa un risc de transmissió de la triquinosi dels animals a les persones, s’ha d’evitar el consum de carn no controlada sanitàriament.

Es recorda, a més, que està prohibit que els establiments minoristes i de restauració comercialitzin peces o carn de caça silvestre que no procedeixin d’un establiment de manipulació de caça. Pel que fa concretament a la carn de senglar destinada a autoconsum per part dels caçadors, aquesta s’ha de sotmetre a un control analític previ per tal d’assegurar l’absència de triquines.

També és important recordar que la congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina en tots els casos, atès que hi ha espècies de triquina que hi són resistents. Per tant, la congelació no pot substituir l’analítica per detectar la presència del paràsit, tot i que és recomanable fer les dues coses, analitzar i congelar.

A més, les carns per a consum domèstic, encara que el resultat analític hagi estat negatiu, no s’han d’utilitzar per a l’elaboració de preparacions o derivats a base de carn crua o poc cuita, com poden ser embotits, carpaccios o altres preparacions sense tractament tèrmic. Tant els plats cuinats com els embotits o qualsevol altra preparació feta a base d’aquesta carn s’han de coure o escalfar de manera que s’arribi al centre de la peça almenys als 77 °C. Així doncs, els processos de transformació com ara la salaó, el fumatge o l’assecatge, no són recomanables.

En el següent enllaç hi ha més informació per un consum segur de carn de porc senglar: http://acsa.gencat.cat/ca/detall/article/triquina

La carn de caça sempre ha de tenir un certificat sanitari
La carn de caça sempre ha de tenir un certificat sanitari