L'actuació, inclosa en el PAM 2023-2027 i en el Pla d'Inversions 2024, convertirà l’espai en un parc, i millora el projecte inicial, incorporant elements que afavoreixen el buidatge de les aigües pluvials
L'Ajuntament de la Roca del Vallès reformarà el pati de l’Escola Mogent per convertir-lo en un espai verd, inclusiu i de reunió. El projecte de renaturalització d’aquest recinte, situat al centre del municipi, incorpora múltiples zones i itineraris pensats per fomentar l'aprenentatge, el joc i l’accessibilitat, com l'Àgora, l’Aula Natura, el Bosc comestible, zones de joc, així com nous camins sensorials i totalment adaptats.
Aquest projecte, que forma part del Pla d’Actuació del Mandat (PAM) 2023-2027 i del Pla d'Inversions per al 2024, té un cost de 204.501,04 euros, va ser aprovat inicialment el passat 20 de desembre, i durant 30 dies es troba en exposició pública.
L’alcaldessa i regidora de Gran Inversions, Marta Pujol, ha explicat que aquest projecte “no només millorarà les condicions físiques del pati, sinó que també transformarà aquest espai en un entorn enriquidor, inclusiu i connectat amb la natura, al servei de l'escola i del poble”.
Les feines s’han reprès enguany, en el 20è aniversari de l’Escola Mogent, després que el govern municipal es marqués com a objectiu prioritari completar el projecte de naturalització del pati, que es va iniciar el 2018 fruit d’un recurs tècnic concedit per la Diputació de Barcelona, però que degut a diverses complicacions no es va poder implementar.
Aleshores, es va elaborar una proposta bàsica amb la participació de les famílies i la direcció de l’escola, que es va reprendre l'any 2023 amb diverses visites de l’arquitecta municipal i una nova reunió amb la direcció del centre educatiu. Gràcies a aquesta revisió, el projecte s'ha adaptat al decret d'accessibilitat i s’ha estudiat la inundabilitat de l’actual pati, resolent les acumulacions d’aigua derivades de la pluja amb la construcció d’una teranyina de pous de drenatge.
El projecte de naturalització d’aquest equipament educatiu, situat a la plaça Marta Mata, incorpora espais i itineraris per fomentar el joc, l’aprenentatge i la interacció comunitària.
A continuació, detallem algunes de les propostes més destacades:
1. Itineraris accessibles i sensorials
Camí sensorial: Es crearà un recorregut interactiu entre la pista esportiva i l'hort, on els infants podran explorar diferents textures i colors gràcies a les plantes aromàtiques i elements naturals.
Reforç de la connectivitat: Tots els espais significatius del pati quedaran connectats per recorreguts accessibles i pràctics, assegurant la inclusió i l'ús segur.
2. Àgora i Aula Natura
L'Àgora: Aquesta àrea comptarà amb bancs de fusta disposats en forma d'amfiteatre i un escenari al nivell del terra. Serà un espai polivalent que podrà utilitzar-se per activitats escolars, presentacions i reunions comunitàries.
Aula Natura: Situada a prop del bosc comestible, aquest espai comptarà amb taules de fusta sobre un paviment de sauló sòlid. Es concep com un lloc per fer classes de plàstica, ciències i altres matèries a l'aire lliure. També serà un punt de trobada per a la comunitat educativa.
3. Zones de joc i descans
Muntanyeta: Formada per una petita elevació del terreny, cobert de vegetació, amb un pont i una caseta de fusta. Inclourà un tobogan i una zona de paviment de sorra per esmorteir les caigudes, pensada per al joc motriu.
Espai rocòdrom i ping-pong: Al voltant del rocòdrom, s'adequarà una zona amb ombra vegetal i bancs per al descans, mantenint la connexió amb altres espais educatius mitjançant camins delimitats.
4. Espais per fomentar la sostenibilitat i la comunitat
Bosc comestible: Inclourà arbres fruiters i plantes comestibles, un espai educatiu que permetrà als infants aprendre sobre sostenibilitat i alimentació.
Hort: Es renovarà amb paviments accessibles i bancs elevats, permetent que tothom pugui participar en les activitats de cultiu.
Aquest projecte s'alinea amb els objectius de millora urbana de l'Ajuntament de la Roca del Vallès, orientats a crear espais públics segurs i inclusius. El Pla d'Inversions 2024 contempla més actuacions en reurbanització i sostenibilitat urbana: la urbanització del carrer del Bosc, l’obertura del Passatge Espanya i la instal·lació de plaques solars a l’Escola Pilar Mestres.
L’Ajuntament està treballant en el desenvolupament d’actuacions estratègiques que serveixin per desenvolupar els eixos prioritaris del mandat, que són, entre d’altres, el suport a les entitats en la seva tasca de dinamització i cohesió del municipi, l’atenció a les persones grans, i la millora dels serveis adreçats al col·lectiu jove.
Per respondre a aquestes prioritats, el govern de la Roca del Vallès té previst tirar endavant 5 projectes estratègics durant el mandat 2023-2027: la rehabilitació de la Rectoria vella, el centre per a les entitats i el jovent, el casal de joves, el centre per a gent gran, i la terrassa del Centre Cultural La Torreta, així com altres grans inversions.