Aquest servei d’atenció a les agressions sexistes comptarà amb professionals i estarà operatiu durant tota la nit fins que acabi la programació musical.

">

L'Ajuntament instal·larà un Punt Lila en diversos espais durant la Festa Major

Última revisió 02-02-2024 20:07
07/09/2023

Aquest servei d’atenció a les agressions sexistes comptarà amb professionals i estarà operatiu durant tota la nit fins que acabi la programació musical.

Amb l’objectiu de prevenir els abusos i atendre a les persones que hagin patit una agressió sexista, del 7 al 10 de setembre hi haurà instal·lat un Punt Lila a diversos espais mentre hi hagi esdeveniments festius. Aquest servei comptarà amb dues professionals i el suport de voluntariat per fer prevenció i sensibilitzar sobre les actituds sexistes i les violències de gènere. A més, el Punt Lila compta amb un protocol d’actuació en cas d’haver de realitzar una atenció davant d’un presumpte cas d’agressió sexual, mobilitzant els recursos necessaris per atendre la persona agredida.

Aquest protocol provisori ha estat utilitzat per altres festes majors de Catalunya, i recull els suggeriments del Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat, del Ministeri d'Igualtat i del Ministeri d'Interior amb el Protocol d'actuació per l'oci nocturn. El Punt Lila comptarà amb material de sensibilització i avituallament i estarà operatiu en el següent horari:

  • Dijous 7 de setembre: Punt Lila autogestionat per La Belluga, al Parc de la Bassa del Molí.
  • Divendres 8 de setembre: de 23.30 a 5.30 h a la zona de la Verneda.
  • Dissabte 9 de setembre: de 23.30 a 5.30 h a la plaça Sant Jordi.
  • Diumenge 10 de setembre: de 23.30h a 5.30 h a la plaça Sant Jordi.

Més enllà d’aquests dies i aquestes hores, a les barres de cada dia/nit hi haurà un encarregat/da al qual se li podrà demanar ajuda i orientació. Al mateix punt podreu adquirir les polseres contra les violències masclistes i la LGBTI-fòbica. Un cop acabat el servei, els professionals del Punt Lila lliuraran a l’Ajuntament un informe amb els indicadors recollits i les incidències que s’hagin pogut produir.

La regidora d’Igualtat, Raquel Vilardebó, ha explicat: “L’espai públic ha de ser un lloc on poder relacionar-nos de manera lliure i consentida. És per això que a les festes no volem tolerar cap mena de violència, discriminació o actitud masclista”.

El Punt Lila també té una voluntat informativa i sensibilitzadora: a l’espai es difondrà informació sobre els diferents recursos existents en matèria de violències masclistes i LGBTI-fòbiques al municipi, comarca o a nivell Català i Estatal.

Per preparat aquesta iniciativa s’ha celebrat una reunió entre consistori i entitats, per coordinar els Punts Lila, repassar el protocol d’actuació i resoldre els darrers dubtes. És important remarcar que en cas de denúncies d’agressió l’atenció es farà per part de professionals, sempre respectant les necessitats de la persona que s’ha sentit agredida i fent un acompanyament integral. Per donar a conèixer aquesta iniciativa, la tècnica municipal de Joventut ha anat a l’INS La Roca per explicar directament als i les joves quan, on i com funcionaran els Punt Lila.