Mesures socials i econòmiques per fer front a l'impacte del coronavirus

Última revisió 24-04-2020 08:49
17/04/2020

L’objectiu prioritari de l’Ajuntament és donar suport al veïnat i empreses i comerços del municipi, i per aquest motiu ha aprovat diverses línies d’ajudes i ajornament d’impostos

L’Ajuntament de la Roca del Vallès ha acordat diverses mesures socials i econòmiques davant de les conseqüències que l’estat d’alarma està provocant a la ciutadania i teixit empresarial del municipi. L’alcalde de la Roca del Vallès, Albert Gil, ha explicat que “estem compromesos en garantir la salut de tot el veïnat, però també en que quan passi l’alerta puguem recuperar-nos d’aquest impacte el més ràpidament possible. Adoptarem les mesures necessàries i que estiguin al nostre abast per ajudar a ciutadania i empreses”.

L’alcalde s’ha mostrat determinat a prendre les mesures necessàries per donar suport a la recuperació de la normalitat i ha volgut aclarir que “Hem treballat per oferir ajudes al conjunt de la població, és la nostra prioritat, i hem modificat el pressupost municipal a tal efecte. Així, és possible que en el futur hi hagi projectes o esdeveniments que no es puguin celebrar, però creiem que ara l’urgent és destinar els recursos que tenim a ajudar al veïnat i el teixit econòmic del municipi”.

Ajudes d’urgència social

El consistori ha decidit l’atorgament d’ajudes econòmiques a la ciutadania de la Roca del Vallès que hagi vist els seus ingressos vitals minvats i es trobin en situació de vulnerabilitat, sense poder atendre a les necessitats bàsiques pròpies i de les seves famílies. Els ajuts es destinaran a cobrir les necessitats bàsiques d'alimentació, productes d'higiene, farmàcia i connexió internet (en el cas que es necessiti per teletreballar i teleestudiar). Hi haurà dues línies d’actuació respecte als ajuts d’urgència social:

  • per una banda hi haurà una línia d’ajuts per atendre situacions crítiques i que s’han de resoldre de manera quasi immediata, i que requeriran d’un acompanyament social per part de l’equip tècnic de serveis socials.
  • per altra banda una altra línia d’ajuts per atendre situacions greus però menys urgents, per cobrir les necessitats bàsiques, i es realitzarà mitjançant concurrència.

Pel que fa als ajuts per a situacions crítiques, l’equip dels serveis socials municipals farà la valoració de cada cas, calculant el nivell d’ingressos de les unitats familiars abans i després de la crisi sanitària, i fent un seguiment als beneficiaris per tal de reconduir la seva situació. Se’ls oferirà ajuts directes mensuals per alimentació, pel pagament de subministraments bàsics i per la compra de medicaments.

Pel que fa als ajuts menys urgents seran de concurrència, i les persones interessades hauran de sol·licitar-ho a l’ajuntament i aportar documentació diversa per acreditar la necessitat de l’ajuda per fer front a pagaments com l’habitatge, les comunicacions, l’alimentació i d’higiene o la salut. L’ajut serà de fins un màxim de 1.500 euros per família.

Podeu consultar les bases de les dues línies d’ajuts

Ajornament d’impostos

El consistori complementarà el suport a famílies i activitats econòmiques adoptat pels governs de l’Estat i de la Generalitat amb la suspensió i ajornament de diversos pagaments. D’aquesta manera, s’allarga el període de pagament dels rebuts domiciliats i no domiciliats de l’Impost de Béns Immobles (IBI), que s’amplia fins l’1 de juliol i l’1 de setembre respectivament.

Un altre dels impostos importants que s’ajorna és el d’activitats econòmiques (IAE), que s’endarrereix el pagament fins l’11 de novembre.

A més, s'amplia el termini de cobrament de l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) fins al 2 de juny.

Suspensió de taxes municipals

L’Ajuntament també suspèn els rebuts en els serveis de les Escoles Bressol Municipals, l’Escola de Música i el Centre Esportiu Municipal. Respecte als dies del mes de març en els quals no s’ha pogut prestar el servei, seran descomptats en el primer rebut que s’emeti un cop es pugui tornar a prestar el servei amb normalitat. També la taxa de gestió de residus domèstics s’ajorna fins al 6 de juliol i la taxa del cementiri municipal s’ajorna fins al 5 de novembre.

Pel que fa a l’activitat comercial que implica la utilització de la via pública, s’ha decidit l’ajornament de la taxa als paradistes dels mercats setmanals, que s’allarga fins el 2 de juny, i s’ajorna la taxa de residus comercials fins al 2 de novembre.

Convocatòria de plans d’ocupació

L’Ajuntament de la Roca del Vallès obrirà un procés de selecció de personal per treballar al consistori un cop s’aixequi l’estat d’alarma, per donar oportunitats laborals a veïns i veïnes a l’atur i millorar les seves competències professionals per tenir més possibilitats de trobar una feina en el mercat ordinari. Totes els contractes són temporals i tenen una durada d’un any. S’obriran concursos per optar als següents llocs de feina:

  • 4 places per tasques d’auxiliar administratiu/va
  • 1 plaça d’auxiliar d’equipament municipal
  • 1 plaça d’operari/a de la Brigada municipal
  • 1 plaça d’operari/a de jardineria
  • 1 plaça d’operari/a de neteja
  • 2 places d’agents cívics/ques
  • 1 plaça de tècnic/a auxiliar de medi ambient
  • 1 plaça de zelador/a d’obres

Podeu consultar les bases de la convocatòria adjuntes aquí

Rebaixa el cànon de l'aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat una mesura per donar suport a les economies domèstiques i de les empreses, i durant els mesos d’abril i maig s’aplicarà una reducció del 50% del cànon de l’aigua, amb caràcter universal. Es beneficiaran, d’aquesta manera, particulars, autònoms i empreses de tot el país.

Nous ajuts al personal autònom

La Generalitat ha aprovat una nova convocatòria d'ajuts per a les persones treballadores autònomes, per a la compensació de pèrdues econòmiques com a conseqüència de l’estat d’alarma. Ja està activat el tràmit per sol·licitar l'ajut a través d’aquest l'enllaç. Pot sol·licitar aquesta ajuda les persones autònomes qui acreditin pèrdues econòmiques durant aquest període de confinament. L’import de l’ajuda és de fins a 2000 euros a cada autònom/a, fins a esgotar pressupost global de 7,5 milions d'euros, en procediment de concurrència no competitiva. El termini per a la presentació de sol·licituds fins el 4 de maig de 2020.

Si necessiteu qualsevol assessorament sobre aquest aspecte, us podeu posar en contacte amb el Servei Local d’Ocupació al correu electrònic slo@laroca.cat

Moratòries pel pagament del lloguer i de l'hipoteca

El Reial Decret Llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, contempla dues iniciatives per donar suport a les famílies que més estant patint aquesta crisi sanitària. Es preveu que es puguin sol·licitar fins el 3 de maig una moratòria del pagament del lloguer i de l’hipoteca. Cal remarcar que tots els processos de desnonament s’han suspès i aquesta mesura es podrà allargar fins a sis mesos.

En ambdós casos per poder sol·licitar aquestes moratòries les persones hauran d’acreditar que s’estigui en situació d’atur o, si és empresari o professional, que pateixi una pèrdua substancial dels ingressos o que hagi de suportar una caiguda de les vendes de més del 40%. Trobareu tota la informació i les condicions en aquest enllaç.

 

L'Ajuntament, al costat del veïnat i del teixit empresarial
L'Ajuntament, al costat del veïnat i del teixit empresarial