Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Cultura 15a edició del Premi 'Romà Planas i Miró' de memorials populars - Obres finalistes
15a edició del Premi 'Romà Planas i Miró' de memorials populars - Obres finalistes

IMATGE_15aEDICIO_PREMI.jpg

El Jurat Popular del Premi “Romà Planas i Miró” de memorials populars ja ha triat les 5 obres finalistes del certamen organitzat anualment per l’Arxiu de la Memòria Popular, una iniciativa de l’Ajuntament de la Roca del Vallès, que enguany ha arribat a la 15a edició.

Les obres finalistes són:
 
AUTORA: Pseudònim GIULIANA CATALANO, de Barcelona
TITOL : NOSALTRES ELS JULIANS
SÍNTESI: L’any 1948 la família de l’autora –pare, mare, germana gran i ella d’un any d’edat- marxa d’Orsera, ciutat italiana de la Venècia Júlia de la península d’Istria, després de greus esdeveniments ocorreguts al final de la II Guerra Mundial que culminen al cap d’un temps amb l’annexió d’aquesta zona a la Iugoslàvia de Tito.
 
La seva família, com moltes famílies d’Els Julians, se’n van a viure a Fertilia, una ciutat de Sardenya de la zona de l’Alguer. Aquesta ciutat, iniciada pel govern de Mussolini va quedar inacabada, Els Julians la van construint amb molt de treball i van procurant sentir-s’hi bé.
L’autora parla de moltes persones de Fertilia -familiars, amics i veïns-  en la seva vida quotidiana. Són unes vivències plenes de sentiment i amb el regust de la sensació d’exili.
Quan és gran té l’oportunitat d’anar a Catalunya, estudia llengua i literatura catalanes, coneix el que serà el seu marit i s’hi queda a viure amb el sentiment de pertànyer també, a aquesta terra.
 
AUTOR: Angel INFANTE MASCLANS, de Barcelona
TÍTOL: MI VIDA SEGÚN YO
SÍNTESI: L’autor neix a Barcelona. La seva família es veu amb la necessitat de canviar de casa per causes econòmiques i, també per la guerra, de Barcelona van a viure a Olot, després a Les Planes i finalment retornen a Barcelona.
Una bona part de la infància i joventut la passa en vivendes on s’hi acull més d’una família, ens descriu com era la convivència.
Comença de ben jove a treballar i amb el temps es va convertint en una persona desperta i seriosa i que també, sap fer amics.
De gran va treballant en diferents impremtes, s’enamora, es casa i lluitant per una millor qualitat de vida s’associa i funda una impremta pròpia que li portarà sovint maldecaps.
 
AUTOR: Fortunato PEÑA PEÑA, de Valle de Tabladillo (Segovia)
TÍTOL : COSTUMBRES I TRADICIONES
SÍNTESI: L’autor descriu un seguit de tradicions, paisatges i oficis en un poble que durant la seva infància i joventut era viu, ple de gent i on les persones gaudien de les petites coses i de les festes que cíclicament es feien en un ambient d’harmonia veïnal i on hi havia molts artesans.
Ens parla d’un oficis artesanals que exigien un llarg aprenentatge per realitzar-los bé, i que són testimoni de com la gent treia partit del que podia per poder viure’n.
Destaca el sentint de pertinença de l’autor a la petita comunitat del poble i, també el gran sentiment de pèrdua d’aquell tipus de vida.
 
AUTORA: Margarita SABORIT GADEA, de Granollers
TÍTOL: MEMORIA DE UNA NIÑA DE LA GUERRA
SÍNTESI: La història de l’autora quan era una nena i una adolescent està plena de moments tristos i difícils. Neix en una família molt humil que s’il·lusiona per viure en una casa d’autoconstrucció a la zona de Montjuic, Barcelona. Mentre hi viuen  comença la guerra civil i es traslladen a Figueres, un dels seus records més punyents és el patiment que li causaven els bombardejos.
La vida familiar fa un tomb amb el pare absent que ha anat a la  guerra i ha mort. La mare va quedant abatuda, ha de treballar molt per mantenir la família i arriba a tractar malament a la filla. La noia ha de cuidar molt dels seus germans i la mare decideix portar-la a un centre de menors regentat per monges, del qual per causes alienes  serà expulsada. Retorna al treball a la llar, aquest cop cuidant la germana petita.
Quan és gran, viu moments de tensió quan s’enamora del que serà el seu marit i pare del seu fill i la seva filla.
 
AUTOR: Joan SAMPER ROSALEN, de Palau-Solità i PLegamans
TÍTOL: UNA VIDA QUE FUÉ..25 ANYS DE SINDICALISME
SÍNTESI: L’autor comença escrivint sobre el que sent i fa en la residència d’avis on està internat.
Escriu sobre un període de 25 anys de la seva vida de sindicalista, comença essent enllaç sindical l’any 1973 en el sindicat anomenat vertical, però el seu sentit crític el fa considerar que el sindicalisme és una altra cosa i un cop mort el general Franco s’afilia a la UGT.
Descriu el seu treball, les lluites, els èxits i els fracassos que van succeint en el seu treball sindical.
Té també, un apartat dedicat a la seva filla Silvia que mort jove i que el deixa molt entristit. Més endavant ell anirà a la residència d’avis on hi ha la seva dona malalta i passarà per situacions personals difícils.
 
Les 5 obres finalistes es passaran al Jurat Estatal per a que, finalment, triï l’obra guanyadora del certamen.
L’acte de lliurament es farà el proper dissabte 1 de desembre, en ocasió de la Festa Major de Sant Sadurní. 
 
El Jurat Popular ha atorgat una Menció Especial a la següent obra:
 
LA MEVA VIDA de Berta Roqué Casas, de la Roca del Vallès
 
SÍNTESI: L’autora ens relata amb la seva autobiografia els 10 anys que té actualment. Les seves il·lusions, pensaments, aficions..el seu sentiment per la mort del seu avi i el dolor per la mort d’una monitora de l’esplai. Ens descriu tot un món relacionat amb les inquietuds d’una persona que està aprenen a creixer.