Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Medi Ambient Mesures preventives plaga
Mesures preventives plaga

Medi Ambient recomana un seguit de mesures preventives contra la plaga de la "caparreta japonesa". Consulta aquí les recomanacions i mesures enfront la plaga

 

Darrerament, al Vallès Oriental ha aparegut i comença a prendre rellevància una plaga que afecta els arbres de cítrics, comunament coneguda com a “caparreta japonesa”. Per tal d’evitar la seva propagació, us oferim algunes recomanacions.

La “caparreta japonesa” o Unaspis yanonensis és una plaga perillosa dels cítrics, que deprecia la fruita i, en casos d’atac greu, pot arribar a matar l’arbre.

Està estesa al Japó, la Xina, gran part del sud-est asiàtic i la conca del Pacífic. A Europa, és present a França (excepte a Còrsega) i s’han localitzat focus puntuals a Itàlia. A Catalunya va ser localitzada per primera vegada en cítrics ornamentals del terme municipal de Castelló d’Empúries (Alt Empordà). Darrerament, però, és té constància de la presencia i propagació progressiva de la “caparreta japonesa” a les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i l’Alt Empordà.

Aquesta plaga afecta a qualsevol tipus de cítrics, ja siguin tarongers, llimoners o mandariners, entre d’altres. Els fruits atacats presenten depressions i decoloracions que els fan incomercialitzables. Les fulles es decoloren i s’assequen. En cas d’atac intens, també s’assequen les branques afectades, i es pot produir, fins i tot, la mort de l’arbre.

Una vegada la “caparreta japonesa” és introduïda en una zona, es dispersa de forma natural a través dels ocells, insectes, el vent, restes de material vegetal i altres elements. Per tal d’evitar la propagació de la plaga, el Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya ha establert les següents mesures obligatòries de lluita:

•Mantenir una vigilància sobre els cítrics presents

• Cal notificar al Servei de Sanitat Vegetal la presència de cítrics afectats per la plaga o amb símptomes sospitosos, mitjançant la bústia electrònica Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

• Sobre els arbres afectats s’ha de efectuar una poda exhaustiva, retirant tota la zona afectada per la “caparreta japonesa”. 

• Les restes vegetals de la poda han de ser portades a la Deixalleria amb la major brevetat possible. No s’han de deixar mai a l’aire lliure durant un temps prolongat. En cas de no poder portar-les a la Deixalleria immediatament, mentrestant s’hauran de posar en bosses tancades. 

• Un cop feta la poda, com a mesura preventiva, s’aplicarà oli parafínic.

A través d’aquest enllaç: www.gencat.cat/agricultura en l’apartat “sanitat vegetal” trobareu més informació sobre les mesures de prevenció i lluita contra aquesta plaga. Descarrega't aquí una fitxa d'informació.