Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Medi Ambient Les orenetes
Les orenetes

Les Orenetes com a indicador de la qualitat de l’aire. Article informatiu sobre aquest ocell urbà anomenat oreneta.

Les orenetes són uns animals protegits per la llei 
L’oreneta s’alimenta d’insectes voladors que capturen molt a prop del niu mentre crien. Això fa que disponibilitat d’aliment depengui molt de la qualitat de l’aire del medi on cria, en aquest cas el medi natural urbà i, que pot afectar la seva ecologia reproductiva i la dinàmica poblacional.
A Catalunya es vol promoure una acció de consolidació d’aquesta espècia al municipi amb l’objectiu de conservar, entre tots, aquests curiosos ocells que enriqueixen, juntament amb tots els altres, l’espai on ens ha tocat.
Aquesta espècie és fàcilment detectable perquè té el costum de construir els seus nius esfèrics amb fang a les nostres edificacions. Això no sempre agrada ales persones que viuen en aquests edificis. Les aus amb els seus excrements i reclams, poden molestar alguns dels veïns humans...
Només ens cal una mica de paciència i pensar que s’alimenten de grans quantitats d’insectes, considerats perjudicials per a nosaltres (mosquits comuns, mosquits tigre, mosques...). En cap cas se les ha de molestar o destruir els seus nius, ja que són una espècie protegida per la llei, i per tant, qualsevol agressió a elles o als seus nius, es considera un delicte. 
Recordeu que només estan entre nosaltres entre 4 i 5 mesos, d’abril a setembre, aproximadament. Les orenetes acostumen a arribar a Catalunya durant la primavera, quan abandonen l’Àfrica per fugir de la calor i buscar, nord enllà, un clima més fresc per passar l’estiu.