Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Habitatge Clàusules sòl
Clàusules sòl
 

Xerrada informativa sobre les clàusules sòl el 20 d'abril a les 18 hores

 

El dijous 20 d'abril es farà una xerrada sobre les clàusules sòl a les 18 h a la Sala de Plens de l'Ajuntament de la Roca del Vallès a càrrec d'experts d'Associacions de Consumidors.
 
Les clàusules sòl
Les clàusules sòl són un exemple clar d'opacitat i d'abús del mercat financer dins dels contractes hipotecaris, les quals imposen un índex mínim per al pagament d'interessos relacionats amb el crèdit hipotecari, de forma que si l'índex de referència baixa per sota d’un determinat nivell, la persona afectada no pot gaudir d'aquesta reducció dels interessos.
La seva aplicació és legal, però no ho és incloure-la en un crèdit hipotecari sense informar degudament a les persones que el sol•liciten. És per aquest motiu que aquestes clàusules han estat denunciades en moltes ocasions per activistes, moviments socials i associacions de consumidors.
Després d'una llarga disputa judicial, el proppassat 21 de desembre de 2016 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fallar a favor de les persones afectades, declarant la devolució íntegra de les clàusules sòl des de l'inici del contracte hipotecari al considerar-les abusives, ja que els consumidors no havien estat adequadament informats sobre la càrrega econòmica i jurídica que els imposaven aquestes clàusules.
Atesa la resolució del TJUE de retroactivitat total de la clàusula sòl, estimada en 4.000 milions d'euros segons el Banco de España, el govern espanyol ha anunciat la creació d'un nou codi de bones pràctiques d'adhesió voluntària per part de les entitats financeres, per facilitar la resolució de les reclamacions de les persones afectades mitjançant un procés extrajudicial, una proposa que s'entén que és de mínims i que respon als interessos de les entitats financeres per sobre dels drets de les persones afectades.