Portada Mail Suscriure's a les notícies RSS

Medi Ambient Informació grip aviar
Informació grip aviar
 

Informació per a la ciutadania en relació al brot de grip aviar declarat a Catalunya el 3 de març de 2017

 

INFORMACIÓ SOBRE EL VIRUS DE LA GRIP AVIAR H5N8:
La influença aviària és una malaltia viral que afecta principalment a les aus salvatges (especialment les aquàtiques) i les aus domèstiques. El tipus de virus que s’ha detectat en explotacions avícoles a Catalunya és el subtipus H5N8 que només afecta a les aus i NO es transmet als humans, per tant no hi ha risc per a la salut de la població.
El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha aplicat fins ara les mesures previstes segons directiva europea, en el Pla d’emergència davant un focus d’influença aviària.
A banda de les actuacions de control fetes en les explotacions avícoles, el mateix Departament ha dictat unes mesures generals addicionals per tal de protegir les aus salvatges i domèstiques del possible contagi amb el virus en els municipis afectats del Vallès Oriental.

PROHIBICIONS I MESURES DE RESTRICCIÓ:
Per tal d’evitar l’aparició d’un nou focus que pugui tenir importants conseqüències econòmiques en el sector avícola català, us demanem la vostra col·laboració aplicant les mesures de prevenció i control següents: fins a la resolució del brot:
  • 1. PROHIBICIÓ DE LA CELEBRACIÓ DE FIRES, MERCATS, EXPOSICIONS I ALTRES CONCENTRACIONS D’AUS DE CORRAL O ALTRES AUS CAPTIVES
  • 2. QUEDA PROHIBIDA LA CRIA D’ÀNECS I OQUES CONJUNTAMENT AMB ALTRES AUS DE CORRAL I LA UTILITZACIÓ D’OCELLS DE LES ORDRES ANSERIFORMES I CHARADRIIFORMES (AUS AQUÀTIQUES) COM A RECLAMS
  • 3. EN CAS DE CRIA D’AUS DE CORRAL PER AUTOCONSUM, S’HAN D’APLICAR LES MESURES SEGÜENTS AMB L’OBJECTIU D’EVITAR EL CONTACTE DIRECTE AMB LES AUS SALVATGES:
    • a. Confinar les aus domèstiques en un espai tancat (en cas de tanca, la part superior haurà d’estar protegida), amb les portes i finestres tancades.
    • b. El pinso i l’aigua de beguda per a les aus domèstiques han d’estar en contenidors o dipòsits estancs
    • c. Prendre mesures per evitar que les aus salvatges entrin en contacte amb els fems
  • 4. EN CAS QUE ES DETECTI UN AUGMENT SOBREVINGUT D’AUS MORTES, CAL COMUNICAR-HO AL VOSTRE AJUNTAMENT O AL COS D’AGENTS RURALS
 
Recordem a les persones que tinguin aus domèstiques per autoconsum que, d’acord amb el que s’estableix al Decret 40/2014 d’ordenació de les explotacions ramaderes, han de comunicar  a les oficines comarcals del DARP la seva activitat amb l’objectiu de garantir la traçabilitat dels animals.
 
Més informació:
1. Oficina Comarcal del Vallès Oriental
Passeig del Dr. Francesc Fàbregas, 40-42 (Casa dels Mestres de Palou)-Granollers